Ana Sayfa Yüksel Baysal - Gazete Yazıları Cavit Çağlar santrale neden karşı?

Cavit Çağlar santrale neden karşı?

Uzun zamandır bazı arkadaşlarım soruyordu, “Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmaya çalışılan Termik Santral için neden bir şey yazmadın!”
Doğrudur, bu konuda özel bir yazı kaleme almadım.
Biraz, bizim iki büyük medya grubu arasındaki atışmayı izlemek istedim.
En baştan belirteyim, gönlüm elbette Olay Medya grubunun galibiyetinden yana…

***

Ancak, işte bunun bir ‘ancak’ı var!
Bu işe karşı çıkan Cavit Çağlar’ın amacı ile kentin çevresel değerlerini savunanların amacının çok farklı olduğunu biliyorum.
Çağlar, Demirtaş Bölgesi’nde kendisine ait arazilerin değer yitirmemesi için kanının son damlasına kadar çarpışırken, başta akademik ODALAR olmak üzere, kentin sivil toplum kuruluşları çevre konusunda kaygı duydukları için bu işe karşı çıkıyorlar.
Yani biri kişisel çıkar, öbürleri toplumsal fayda için…

***

Ancak yine de bu gelişmeyi çok olumlu buldum.
Öyle ya, sabun veya temizlik maddesi satmak isteyen çok uluslu bir şirketle, silah satmak isteyeni aynı kefeye koymak doğru olur mu?
Bu hareketin güzel bir sonucu da yasaklı ne kadar kuruluş varsa, başta Doğa-Der olmak üzere, bütün sivil toplum örgütü yöneticileri, amiral gemisinde kendilerine yer buldular.

***

Bana gelince…
20 yıl önce Ovaakça’da kurulan Doğalgaz Çevrim Santrali’ne karşı mücadele edenlerin yanında nasıl yer aldıysam, şimdi de aynı noktada durmak istiyorum.
Kentin orta yerinde santral olmaz!
İşadamı Yalçın Aras galiba bu noktada en güzel benzetmeyi yapmış:
“Bu iş, sigara içmeyi bırakan birinin puro içmesine benziyor!”

———
İşte gerçek bir rapor!

Kısa adı TMMOB olan Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin konuyla ilgili basın bilgilendirme toplantısı dün akademik odaların yerleşkesinde gerçekleştirildi.
İlk kez bu kadar ODA başkan ve temsilcisini bir arada gördük.
Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Basri Akyıldız, Çevre Mühendisleri Odası Temsilcisi Dr. Efsun Dindar, Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Atlıhan Öge, Mimarlar Odası Başkanı Can Şimşek dahil pek çok ODA başkanı ve temsilcisi toplantıya katıldı.
TMMOB Dönem Sözcüsü Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Çınar, kamuoyuna çok ayrıntılı bir rapor açıkladı.
Son zamanlardaki en kapsamlı basın açıklamasına tanık olduk diyebilirim.
Konunun her boyutunu inceleyen 20 sayfalık raporda, Demirtaş Bölgesi’nde termik santralin neden kurulmaması gerektiğini her bakımdan ortaya koyan bilgiler vardı.

Loading