Ana Sayfa Yüksel Baysal - Gazete Yazıları Atatürk Stadının yıkımı durdurulacak mı?

Atatürk Stadının yıkımı durdurulacak mı?

Bu kent için bir kamu denetçisi (ombudsman) seç deseler, Bursalılar’ın ezici çoğunluğunun Erdem Saker isminde mutabakat sağlayacağına inanıyorum.

Bursa Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdem Saker, sağ cenahta siyaset yapmasına karşın sivil toplum örgütlerinin görüşlerine önem veren bir yerel yöneticiydi.

Kentleşme anlamında katılımcılığı çok önemseyen, dahası Kent Konseyi (Yerel Gündem 21) örgütlenmesini ilk gerçekleştiren başkandı.

*****

Birkaç gün önce BASKOD’un, Memleket Sevdalıları Derneği’nde, Atatürk Stadı ve çevresinin yıkılmasıyla ilgili düzenlediği panelde, İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki çocukluk anılarını anlatırken, ortaokul son sınıfta Atatürk Stadı’nın açıldığını anımsadığını söyledi.

Saker, “İkinci Dünya Savaşı’nın yoklukları içinde Haşim İşcan döneminde yapıldı o stadyum, şimdi 70 yaşında… Biz çocuklar okula giderken iki odunu koltuk altımızda taşıyarak ısınmaya çalışıyorduk. Haşim İşcan’ın bize bıraktığı eserleri korumak lazım” dedi.

*****

Stadyum çevresinin Bursa’nın can damarlarından olduğunun altını çizen Erdem Saker, herkesin üzerinde mutabık kalabileceği bir öneri sundu:

“Kapalı tribün dışında stadyumun duvarları yıkılmalı. Yine de stat olarak kalmalı, çok fonksiyonlu bir işleve kavuşmalı! Konserler yapılmalı, atletizm pisti aynen durmalı, yeşil alanı da yeşil alan olarak kalmalı.”

*****

Belgesel yapımlarla Bursa’nın belleğini güncelleyen Gazeteci İsmail Kemankaş, 1930 yılından bu yana Atatürk Stadı’ndaki yapılan önemli etkinlikler, maçlar ve törenlerden çekilen kareleri bizimle paylaştı.

Aktardığı nostaljik görüntülerin yanı sıra Türkiye’de futbol deyince akla gelen en önemli isimlerden biri olan Mustafa Denizli’nin bir sözünü aktardı ki sanırım adresi Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu:

“Sadece üç milli maçın anısına bu stadyumu yıkmamak lazım!”

*****

Panelin yöneticisi Okan Aras, 2007 yılında devrin Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in Atatürk Stadı’nı yıkıp yerine alışveriş merkezi yapma düşüncesine karşı dönemin Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Anıtlar Kurulu’na başvurup, yapıyı tescil ettirdiğini anımsattı.

Elbette Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’nın mücadelesini hatırlatmak lazım… Kanının son damlasına kadar savaşmıştı Hikmet Şahin’le…

Şimdi onun da bu konuda sesi/soluğu çıkmıyor!

*****

Bu kentin bir başka önemli kanaat önderi Nilüfer eski Belediye Başkanı Ziya Güney de Atatürk Stadı başta olmak üzere o bölgede bulunan spor ve eğitim tesislerinin yıkılmasına karşı çıkarak, gelişmiş ülkelerle bir karşılaştırma yaptı:

“Biz eğitim kurumu ve spor tesislerini yıkıyoruz. Batı ülkeleri eski kurumları restore ederek halkın kullanımına sunuyor!”

*****

Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademirler, Cumhuriyet döneminin ilk fabrikası İpekiş’in “Termal kür” adıyla otele dönüştürülmek istendiğini belirterek, “Burada AVM yapabilirler. Çünkü plan notunda aksi bir durum yok. Planda ticari birimler ve kafeteryalar yapılabilir diyor. Atatürk Lisesi’ni kaldırıp nereye götürecekler, belli değil! Şeref tribününde koruma kararı var” dedi.

*****

Mimarlar Odası Başkanı Can Şimşek ise Bursa’nın bir meydan savaşı içinde olduğunu ifade ederek, “Kent Meydanı adı altında alış veriş merkezine avlu yaptılar. Bakın New York gibi kapitalizmin başkentinin göbeğinde 3 milyon 600 bin metrekarelik (Bizim Kültürpark 350 bin metrekare) park var, bizde meydan yok!” diye konuştu.

*****

Peyzaj Mimarlar Odası Temsilcisi Necla Özyörüklü de Altıparmak’ta yapılan yanlışlardan ötürü Başkan Recep Altepe’yi Bursa adına hiç affetmeyeceğini söyledi.

*****

Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Eralp Atabek, Bölge İdare Mahkemesi’nin Atatürk Lisesi için yürütmeyi durdurma kararı verdiği bilgisini ileterek, “Biz tümüyle ilgili dava açtık. Bilirkişi inceleme yaptı. Büyük olasılıkla bu plan değişikliği iptal edilecek. Bizden önce Defterdarlık, Atatürk Lisesi için Milli Eğitim adına dava açmıştı. Sanırım, devlet bir şey istiyorsa doğrudur mantığıyla yürütmeyi durdurma kararı aldılar” dedi.

Avukat Atabek, Atatürk Lisesi Okul Yaşatma Derneği’ni de eleştirerek, “Kendi okulunu savunmayan dernek olur mu?” diye konuştu.

Loading