Ana Sayfa Yüksel Baysal - Gazete Yazıları Gizli tutanaklarda itiraflar, gerçekler!

Gizli tutanaklarda itiraflar, gerçekler!

Gizli tutanaklarda itiraflar, gerçekler!

Öncelikle şu saptamayı yapmak gerekiyor…
7 Haziran seçim sonuçlarını en iyi algılayan, değerlendiren kuruluş Adalet ve Kalkınma Partisi oldu.
Yüzde 41 oy almasına karşın, neden tek başına iktidar olamadıklarını her kademede sorguladılar?
Önce ilçelerde başladı toplantı, sonra il başkanlıklarında değerlendirmeler yapıldı.
Ardından Ak Parti Genel Merkezi’nde partinin etkili yöneticilerinin katıldığı bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Nokta Dergisi, içlerinde eski bakanlar, parti yöneticileri, danışmanların da bulunduğu Ak Parti yöneticilerinin toplantı tutanaklarını yayınladı.

*****

Toplantıda öncelikle, ANAR Şirketinin sahibi İbrahim Uslu bir sunum yaptı.
Seçim sonuçlarının çapraz tablolarını içeren sunumda çarpıcı bilgiler vardı.

*******

HAYAT TARZI KAYGISI VE KADINLAR

Şimdi orada bazı görüşleri seçerek size aktarmak istiyorum:
“-AK Parti Kadın seçmen avantajını uzun bir süre elinde tutmuştu fakat artık bunu kaybetmeye başladı. Önceden kadınların erkek seçmene oranı 55’e 45 iken şimdilerde bu oran eşitlendi. Karşılaştırmalı bir analizle bakılırsa AK Parti’ye destek veren kadınların yüzde 13’ü AK Parti’yi desteklemeyi bıraktı. Bunu en temel sebebi ‘hayat tarzı kaygısı’dır. AK Parti vitrinin de oyun kurucu kadın aktörün olmaması da bir başka etken…”
Heyette yer alan eski bakanlardan Faruk Çelik’in de aynı noktaya parmak bastığı görüldü:
“Neden oy kaybediyoruz sorunun cevabı gayet basit. Önümüzde üç tane mesele var: Alevi Meselesi, Kürt Meselesi, Hayat Tarzı Meselesi. Bu konular için güçlü mesajlarımız olsun. Somut önerilerle halkın karşısına çıkalım. Hayat tarzı meselesi Ege’de neden olmadığımız ile doğrudan ilintili. Orada bir göçmen kültürü var bizim hiç bir şekilde nüfuz edemediğimiz. Beyannamemize artık genç, kadın, siyasi kimliklerin özgür olacağını, taleplerinin karşılanacağını yazalım. Artık uğraşmayalım bu meselelerle.”

*****
Parti sözcüsü Ömer Çelik de, kadınlarla ilgili önemli bir saptamada bulundu:
“AK Parti kadın meselesini başörtüsü meselesine indirdi. Kadınlarda yüzde 13 gibi bir kaybımız olduğu belirtiliyor. Keza imam-hatip mevzusu da sürekli dilimizde. Sadece bu meselelerde değil, bir çok konuda sadece AK Parti cemaatine konuşuyoruz. Toplumun geri kalanına bir mesaj veremiyoruz.”

******

GENÇLERİ KAYBEDEN AK PARTİ

Söz konusu heyet, gençlerin neden AK Parti’den uzak durduğuyla ilgili de bazı analizler yaptı.
Araştırmacı İbrahim Uslu rakamlarla gençlerin durumunu ortaya koydu:
“Ayrıca gençler de AK Parti’nin başarı oranı çok düşük. Sadece 18-24 yaş arası grup değil. 25-35 yaş arasında da oy kaybetti. Bunun siyasi açıklaması AK Parti’nin soyunun kurumasıdır.”
HDP yüzde 25 (13)
MHP yüzde 24 (17)
CHP yüzde 25 (25)
AK Parti yüzde 22 (41)

******

Tam bu noktada, yıllardır benim de yazdığım bir konuyu, Taner Yıldız net bir şekilde dile getirmiş:
“Eğitim oranı yükseldikçe bize oy verme oranı düşüyor. Neden? Bu mantıkla her şehirde üniversite açmak kendi kendimizi bitirmek anlamına geliyor.”

*****

Eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan, bu konuda bir başka gerçeği dile getirdi:
“Gençleri kendi istediğimiz şekillendirme çabasından vazgeçmeliyiz. Bizim gençliğimiz sadece tekbir getirince diğer gençlerin bize yaklaşabilmesi hiç mümkün olabilir mi? Bu yüzden Kongre’de gençliğin özgürlüğüne apayrı bir vurgu yapmamız gerekiyor.”

******

VE AK PARTİYİ GERİLETEN ÖTEKİ KONULAR

Başka önemli saptamalar da yapmış heyet üyeleri…
Örneğin, Taha Özhan, “Sosyolojiye karşı mücadele ediyoruz” diyerek, toplumsal gerçeklere karşı siyaset yapmaya çalıştıklarının altını çizerken, Mücahit Arslan, “Atamalarımızı liyakata göre yapalım” önerisinde bulunuyor.
Lütfü Elvan da buna “Bürokraside Ak Partili olmayanın yeri yok algısını kırmalıyız” diyerek destek veriyor.

******

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok yakın olan Arslan’ın bir başka analizi de şöyle:
“Her ne kadar yüzde 41 oy almış olsak da biz aslında yüzde 25’lik bir partiyiz. Biz istikrarı temsil ettiğimiz ve Merkez sağ ve muhafazakar bir alternatifimiz olmadığı için biz yüzde 41 oy aldık. Son dört yıl içinde lale devri yaşıyoruz ve toplumsal olanı gözden kaçırıyoruz. Bu yüzden istikrar ve muhafazakarlık temaları ön planda olmalı.”

******

Toplantıda son konuşmayı Ömer Çelik yaptı.
Bir sonraki toplantıda özellikle Faruk Çelik’e görev önerdi:
“Faruk Çelik’ten 30 ilde kıl payı kaçırılan milletvekilleri konusunda ne gibi adımlar atılabileceğini konusunda bir çalışma bekliyoruz.”

******

Bu yazının dipnotu: Heyet şu isimlerden oluştu. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP MKYK üyesi Mustafa Şentop, Başbakan Danışmanı Taha Özhan, seçim kampanyalarını üstlenen reklamcı Erol Olçak, eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan, eski Enerji Bakanı Taner Yıldız, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali Sarıkaya, AKP’ye yaptığı araştırmalarla da bilinen Pollmark kurucularından İbrahim Dalmış, ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, Başbakan Danışmanı Hatem Ete, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Başbakan Danışmanı AKP milletvekili Ertan Aydın, eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanı Danışmanı, AKP MKYK Üyesi Mücahit Arslan ve AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal…

Loading