Ana Sayfa Yüksel Baysal - Gazete Yazıları Orhangazi Üniversitesi’ne el koyma hazırlığı!

Orhangazi Üniversitesi’ne el koyma hazırlığı!

Orhangazi Üniversitesi’ne el koyma hazırlığı!

1 Kasım seçimleri sonrasında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti’nin en önemli misyonu ne olacak diye sorulursa, yanıt çok açık; “Paralel Yapı ile mücadele” denilebilir.
Bakanlar Kurulu listesinde İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın olması, bu mücadelenin daha da ileri boyutlara götürüleceğinin kanıtı sayılabilir.

******

Bu konuda atılacak ilk somut adım da belli oldu.
Daha doğrusu Paralel Yapı’nın olduğu iddia edilen bazı şirketlerine el koyulmasının ardından sırada bu yapının eğitim kurumları var.
Önümüzdeki süreçte Fethullah Gülen Hareketi’nin kurduğu üniversitelere el konulup, kamu üniversitelerine devredilebilir.

*******

Bunun ilk işaret fişeği de geçtiğimiz günlerde YÖK yönetmeliğinde yapılan değişikle verildi.
Yüksek Öğretim Kurumu, Vakıf Yüksek Öğretim Kurumu yönetmeliğinde bir değişiklik yaparak, Resmi Gazete’de yayınladı.
Yönetmeliğin ilgili maddesinde hüküm değişikliğine gidilerek, “Vakıf yüksek öğretim kurumu ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemleri doğrudan işlemesi veya bu tür eylemleri desteklemesi YÖK Genel Kurulu kararı ile faaliyetten el konularak kapatılır” denildi.
Bu ifadeler daha çok PKK veya bölücü yapıları akla getirse de, Paralel Yapı da MGK kararları kapsamında “terör örgütü” kapsamına alındığı için aynı muameleye tabi tutulabilir.

******

Nitekim, AK Parti çevrelerinden elde ettiğim bilgilere göre, yapılan bu değişiklikle özellikle Fethullah Gülen Hareketi’nin kurduğu vakıf üniversitelerini kapatma yoluna gidilecek.
Hatta somut olarak isim de veriyorlar.
Bu bağlamda Bursa Orhangazi Üniversitesi’ne de el konularak Uludağ Üniversitesi’ne devredilecek.
Bilindiği gibi her vakıf üniversitesinin bir koruyucu “Ana üniversitesi” bulunuyor.
BOÜ’nün de “anası” Uludağ Üniversitesi…
YÖK’ün kapatma ve el koyma kararının ardından, BOÜ’nün bütün mal varlığı da Uludağ Üniversitesi’ne geçecek.
Bu üniversitenin öğrencileri de Uludağ Üniversitesi öğrencisi olacak ve diplomalarını UÜ’den alacak.
Ayrıca, el koyma ve kapatma kararının ardından Bursa Orhangazi Üniversitesi öğretim üyelerinin sözleşmeleri de feshedilecek!

******

Bu arada, konuyla ilgili bilgi almak için aradığım BOÜ yetkililerine ulaşamadım.
Ancak YÖK’ten gelen bir heyetle uzun süren bir toplantı halinde oldukları, YÖK heyetinin üniversiteyle ilgili bilgiler aldıkları anlaşıldı.

*******

El koyma hazırlığı konusunda eski bir YÖK üyesi ile konuştum.
Uludağ Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül döneminde Üniversitelerarası Kurul tarafında YÖK üyeliğine seçilen Prof. Dr. Atilla Eriş, “El koyma kararı öncesinde mutlaka bir Denetim Kurulu raporu gerekiyor. Denetimler sonucunda bazı usulsüzlükler olduğu tespit edilirse böyle bir yol açılır. Yani bugünden yarına olacak bir iş değil” dedi.

******

Bu arada konuştuğum bazı öğretim üyeleri, üniversitelere el koyma ve kapatma yolu açılırsa, vakıf üniversitelerinin tedirgin olacağını, bu tür kaygılar nedeniyle yeni üniversitelerin de kurulmasının önüne geçileceğini söylediler.
Öğretim üyeleri, “Her iktidar kendisine muhalefet eden üniversitelere el koyar veya kapatırsa, bilim özgürlüğü yok edilir” dediler.

******

Bildiğim kadarıyla Türkiye’de 76 vakıf üniversitesi bulunuyor. Bu üniversitelerden bazıları belli şirketlere, gruplara yakınlığıyla biliniyor. Bunlardan 17’si Gülen cemaatine yakınlığıyla biliniyor. Fatih Üniversitesi, Mevlâna Üniversitesi, İpek Üniversitesi, Süleyman Şah Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Zirve Üniversitesi, Uluslararası Antalya Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Canik Başarı Üniversitesi ve Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Üniversitesi gibi…

******

Bu yazının dipnotu: Bursa Orhangazi Üniversitesi’nin, Mimarlık ve Tasarım, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik fakültelerinin yanı sıra Yabancı Diller Yüksek Okulu bulunuyor.

Loading