Ana Sayfa Yüksel Baysal - Serbest Yazılar Çevre Bakanı’nın rezillik dediği şey Bursa’da gerçekleşti!

Çevre Bakanı’nın rezillik dediği şey Bursa’da gerçekleşti!

Geçtiğimiz yıl, yani 22 Kasım 2016 tarihinde, 0.50 emsal artışının getireceği olumsuz sonuçlarını aktarmak için bir yazı kaleme almıştım. O günden bu yana gelişmeler bu yazının ne kadar doğru uyarılar içerdiğini ortaya koydu.

*****

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de gayrimenkul sektörünün önemli bir buluşması gerçekleşti.

Sign of the City Awards”  Türkçesiyle “Şehre İmza Atanlar” ödül töreninde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki önemli bir konuşma yaptı.

Kentsel dönüşüme ilişkin net görüşler ortaya koydu.

Bakan’ın bu sözlerini birlikte okuyalım mı?

Kentsel dönüşüm olacaksa rant olacak. Ama önemli olan bu rantın adil paylaşımı… Eğer bu kişiye özel olursa kötülük orada başlar. Bizim belediyelerimiz ve bakanlığımızın da bu konuda hataları var. Ne yapmışlar, parsel bazında yoğunluk artışı yapılmış. Bu doğru değil. Kişiye özel parsel için ek emsal sağlanırsa, o zaman herkes belediyede meclis üyelerinde tanıdık aramaya başlar. Rezillik de orada başlar. Bunun önüne geçmek için elimden geleni yapıyorum. İstanbul’da durdurduğum geri çektiğim en az 500 bin metrekare inşaat var.”

 

*****

 

Bakan Özhaseki, konuşmasının bu bölümünde, Bursa’yı da yakından ilgilendiren emsal artışıyla yapılan kentsel dönüşüme sözü getirerek şunları söyledi:

Kentsel dönüşüm yapılacak yerlerde 2 emsale 4, 4 emsal olan yere 8 talep ediyorlar. ‘Evlerin yarısı müteahhide yarısı vatandaşa’ diyorlar. Ama caddeler, sokaklar, okullar, parklar aynı, onu düşünen yok. Evlerin sayısı iki katına çıkacak, o zaman şimdiki sıkıntılar da iki katına çıkar. Şehir yaşanmaz hale gelir. Dönüşüm projelerini ve rezerv alanlarını belirleyeceğiz. Rezerv alanlarını dönüşüm projesi için kullanacağız.”

 

*****

 

Bu sözlerin ardından neden özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe’ye seslendiğimi anlatayım.

Başkan Altepe, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir’e, kentsel dönüşüm konusunda emsal artışı yetkisini” verdiğini açıkladı.

Yetkinin yerele geçmesi elbette anlamlı ama Bursa’nın geleceği açısından çok önemli olan bu yetkinin nasıl kullanılacağı konusunda da yukarıda aktardığım uyarıyı yapıyor Bakan Özhaseki…

 

*****

 

Ne yazık ki, Bursa’daki bazı uygulamalar Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki’nin istediği doğrultuda değil…

Bu köşede ben de çok kez yazdım, dile getirdim.

0.50 emsal artışı ile Bursa’ya iyilik değil, kötülük yapılıyor.

Vatandaşa rant vererek binaları yenileme kolaycılığıyla, sorunlar çözülemez, daha da artar.

Umarım bu işte ısrarcı olunmaz!..

 

Loading