Ana Sayfa Melike Baysal Yazıları İnsanlık Yolunun Rehberleri!

İnsanlık Yolunun Rehberleri!

 

Bu fotoğrafta benim annem ve babamla birlikte diğer ilk öğretmenlerim var.
Kalp içinde görünenler annem ve babam ?
Bu fotoğraf, 70’li yıllarda, bir Ege kasabasında çekilmiş.

İlköğretim, bir insanın yetişkin kimliğinin temelidir. Küçük bir kasaba okulunda sayıları kadar nitelikleri de fazla bu öğretmenlerden eğitim aldım. Çok ama çok şanslıydım. Hepsi çağdaş değerlerle donatılmış, bilimi, sanatı, edebiyatı, sporu önemseyen bir sürü öğretmen. Bir gün okul yıllarımın, anne babamın ve öğretmenlerimin hikayesini yazmak en büyük hayalim. Çünkü eğitimin giderek silikleştiği bu ülkede, bu güzel insanların hikayesi yaşamaya devam etmeli. Bugünkü kimliğim ve düşünce yapımla fark ediyorum ki, benim öğretmenlerim, bizim küçük kasabamızda adeta bir Köy Enstitüsü kurmuşlar. Belki onlar da o zaman, o kadar doğal bir biçimde yaptılar ki bunu, yaptıklarının ne kadar kıymetli, ne kadar özel olduğunun farkında bile olmadılar. Onların ellerinde şekillenen dünün çocukları, bugünün yetişkinleri matematiği, Türkçe’yi, sosyal bilimleri ve fen bilimlerini, ev ekonomisini, ziraati ve el işlerini öğrenerek mezun oldular. Bizzat atölyelerde, okulun bahçesinde çalıştılar. Benim öğretmenlerim, küçük bir kasabada kocaman bir dünya yarattılar.

Ellerinden saygı ve minnetle öpüyor, bu dünyadan ayrılanları rahmetle anıyorum. Ve tohumlardan fidana döndüğümüzde gittiğimiz liselerdeki öğretmenlerim, mesleğimizi ve geleceğimizi şekillendirmemizde sonsuz emekleri olan üniversite hocalarım. Ellerinizden öperim anneciğim, babacığım, öğretmenlerim. Selimiye İlköğretim Okulu, Aydın Cumhuriyet Lisesi ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretmenlerime şükran ve minnetle…
KHK’larla mesleğinden uzaklaştırıldığı için çaresiz kalıp intihar eden, başka işler yapmak zorunda bırakılan, çağdaş eğitim vermesi engellenmeye çalışılan öğretmenlerin olduğu bir ülkede yaşıyor olmanın ağır yükü altında anıyorum bu günü. Ve diliyorum ki, yakın bir zamanda başöğretmen Atatürk’ün hayal ettiği gibi, öğretmenlerin en değerli varlığımız sayılacağı bir ülkede yaşayabilelim..

Loading