Ana Sayfa Yüksel Baysal - Serbest Yazılar Yıldırım’da cevap verilmesi gereken sorular!

Yıldırım’da cevap verilmesi gereken sorular!

Yıldırım’dan ülke gündemine taşınan bir konu var; Mollaarap mahallesinde yaşanan doğal olmayan felaket!

Öyle görünüyor ki, 82 evin mühürlendiği, 300-350 ailenin etkilendiği toprak kayması, daha uzun süre kent gündemini de meşgul edecek.

****

Önce bir genel ilkede anlaşmak zorundayız…

Bu vesileyle Uludağ eteklerinde yapılan konutların tamamı mercek altına alınmalı…

Bu da yetmez, bugünde itibaren dağ yamaçlarında sadece teras evlere izin verilmeli…

İmar planları da buna göre düzenlenmeli…

****

Evet, Mollaarap’taki kayma sonrasında Yıldırım Belediyesi orada bir kriz merkezi kurdu.

Vatandaşların mağdur edilmemesi için elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Ancak, CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş ve CHP’li belediye meclis üyelerinin, bu konudaki sorularına, eleştirilerine Yıldırım Belediyesi yetkilileri açık ve net yanıt vermeli…

****

1-“Bitişik nizam 2 kat yapılanma hakkı olan parsellerden 50 sayılı parsele 7 katlı, 170 metre karelik taban oturmalı 6 daire; bitişik nizam 2 kat yapılanma hakkı olan parsellerden 51 sayılı parsele blok 8 katlı, 330 metre kare taban oturmalı 28 dairelik ruhsat” verilmiş midir?

2-”Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı İmar Yönetmenliği 71. Maddesine göre 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girmesine karşın neden yeni imar yönetmenliğini uygulanmdı?  Çünkü ruhsat verilen tarih 18 Aralık 2017Müteahhittin elinden bir dilekçe alarak eski yönetmeliği uygulama hakkı, yetki gücünü nereden alıyorsunuz? Cumhurbaşkanı bile her daireye artık otopark olacak, dikey değil yatay yapılaşma dediği halde reisinizi bile neden dinlemiyorsunuz? ”

3-“Yeni yönetmelik her daireye bir otopark hesabıyla 34 otopark yeri açılması gerekirken, eski yönetmeliğe göre 3 daireye bir otopark hesabıyla 11-12 otopark yeri ile kapatılmış oluyor. Sonra yollar arabadan geçilmiyor. Bu yapılmış mıdır?”

4-Parselin jeolojik durumuna göre yamaç molozundan oluşan zemin için “ankraj, fore kazık, zemin çivisi”  ve bunları uygulayabilmek için sondaj çalışmaları yapılması gerekir.”Sondajlardan çıkan numunelerin sonuçlarına göre iksa (tutturma) ve ruhsatlı istinat duvarı projeleri hazırlanır. İnşaat alanında öncelikle bu yöntemlerle zemin iyileştirmesine başlanır. Oldukça pahalı ve zaman alan bir iş olduğu için burada olduğu gibi yapılmamak tercih edilmiştir. Bu doğru mudur?”

5-“Ruhsat alınmadan 5 ay önce bölgede kaçak hafriyat kazısına başlanmış mıdır? Yapı ruhsatı arkasında ‘Başlama tarihinde inşaat mahallinde kontrol eden görevliler’ bölümü bulunmaktadır. Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği, yapı ruhsatı verme işlemi madde 12/C bendi de, ‘Projeler uygun görülüp, yapı ruhsatı tanzim edilmeden önce yapı ruhsatı verme süresi içinde inşaat başlanıp başlanmadığı yerinde kontrol edilir’ hükmü bulunmaktadır. Verdiğiniz yapı ruhsatlarında bu bölümler doldurulmamış, imzalanmamış ve onaylamamıştır. Bu şekilde eksik yapı ruhsatı nasıl verebilmektesiniz?”

6-CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş, doğal olmayan afetin yaşandığı bölgenin üst ve alt yanından diri fay hattı geçtiğini Türkiye Maden Tetkik Araştırma Enstitüsü hazırladığı fay hatları haritasında bunun kaydedildiğini öne sürerek şunu soruyor: “Güneyden geçen diri fay hattı mesafesi yaklaşık 35 metre, kuzeyden geçen fay hattı mesafesi yaklaşık 65 metre… İki diri fay hattının ortasındaki araziye 8 katlı 10 katlı binaları acımadan nasıl diktiriyorsunuz?

***

Gerek Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ile Yıldırım Belediyesi’nin teknik yetkilileri ve de yüklenici firma Ante inşaat, bu sorulara yanıt vermeli!

Kafalardaki soru işaretleri de giderilmeli…

****

Bu yazının dipnotu: Basın toplantısı sırasında provokasyon yapmaya çalışan biri, kitlenin ortasına girip, CHP’lileri kışkırtmaya çalıştı. ‘Burada mağdur vatandaş var mı’ sorusunu sordu, pek çok el kalkınca, mahçup oldu ama yine de konuşmaya, kalabalığı kışkırtmaya çalıştı.  Basın toplantısı ardından sahneye şimdiye kadar hiç konuşmayan mahalle muhtarı çıktı. Bu muhtar, sorunları yaratanları değil eleştirenleri eleştirdi. Bu halkın içinde celladına aşık pek insan var, biliyoruz da, bu tutum kadın muhtara hiç yakışmadı.

 

Loading