Ana Sayfa Yüksel Baysal - Gazete Yazıları Gazeteciler Marmaris’te Kamptaydı!

Gazeteciler Marmaris’te Kamptaydı!

Çok verimli bir buluşma oldu. Laf olsun, torba dolsun, millet tatil yapsın diye gerçekleştirilen bir zirve olmadı. Gazeteci kökenli, CHP eski Milletvekili Atilla Sertel’in öncülük ettiği, CHP’nin arka planda destek verdiği, Marmaris Belediyesi’nin (Başkan Mehmet Oktay’a teşekkür ediyoruz) organize ettiği Anadolu medya buluşmasından söz ediyorum. Malum Marmaris tatil beldesi, dışarda harika bir güneş, ılık bir deniz suyu olmasına karşın, özellikle doruk toplantısının yapıldığı cumartesi günü baştan sona, heyecanlı bir film gibi izledim konuşmaları…

Bugünlerde çok eleştirdiğim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na iki kez helal olsun diyorum. Biri, basının sorunlarına ilişkin yaptığı konuşmaydı. Dört dörtlük saptamalar, öneriler, eleştiriler vardı sözlerinde; oldukça gerçekçiydi. İkincisi, kürsüden indikten sonra çekip gitmedi, pek çok konuşmayı dinledi, teknik konular gündeme gelince ayrıldı. Saygılı ve diğer siyasetçilere örnek olması gereken bir davranıştı. (Keşke korumaları biraz daha nazik olsa, Tayyip Erdoğan modelini kendilerine örnek almasalar!)


Peki ne söyledi Kemal Kılıçdaroğlu? Aykırı düşüncelerin önemine değindi. Örnek Kemal Bey’e, anlatım bana ait! Yer çekimi yasasını bulan Newton, bir ağacın altında otururken elmanın düştüğünü görür. Ve o en aykırı soruyu sorar: “Neden elma yere düşüyor da yukarı doğru yükselmiyor?” Bu soru abes gibi gelebilir insana, çünkü yüzyıllardır aynı şekilde düşüyor o elma veya armut… Ama soru doğruydu, oradan yola çıkarak yer çekimi yasasını buldu bu ünlü bilim insanı…

Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra kamu kurumları ve Saray’ın uymadığı tasarruf genelgesinden söz etti. O genelgeye göre kamu kurum kuruluşlarıyla bağlı iştirakler, bu arada belediyeler de dahil bundan beri gazete alamayacak. Yazılı basın zaten can çekişiyor? Reklamı, ilanı yasakladın da bir ekmek fiyatına satılan gazetelerden ne istiyorsun? DESTEK KURUMLARI MI İNFAZ MEMURLARI MI? Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra RTÜK üyesi İlhan Taşçı’nın da altını çizdiği cümleyi söyledi: “Basını desteklemek için kurulan Basın İlan Kurumu ile RTÜK infaz kurumuna dönüştürüldü.” BİK’i bilmem ama RTÜK muhalif televizyonların kabusu, ceza yazma organı gibi hareket ediyor gerçekten…

**** Nitekim az sonra kürsüye çıkan İlhan Taşcı, RTÜK’ün 291 izleme uzmanıyla bin 500 televizyon ve radyoyu izlediğini söyledi ki RTÜK 2023 yılının ekim ayına kadar kanallara 38 ceza vermiş, sadece biri küfür içerdiği için Beyaz TV’ye geri kalanının tümü Fox, Halk TV, Tele1, KRT ve Flash TV için uygulanmış… Hepsi farklı sesleri dillendiren televizyonlar… Sizin adaletinizi seveyim diyesi geliyor insanın…

**** İlhan Taşcı komik bir olay da anlattı. Tonikli kahve yapımına ilişkin bir dosya geldi. Dosyayı hazırlayan cehalet timsali kişi toniği içki sandı. İlhan Taşcı duruma müdahale etti, ‘Tonik masumdur, yanına cin olursa ancak içki oluyor’ diyerek o cahili de kurtardı.

**** Bir konuşmacı ‘Anadolu basını entübe halde’ dedi. Ki gerçekten tablo o durumda… TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Anadolu medyasında sayıların giderek azaldığının altını çizdi. En etkili konuşmalardan birini Hataylı gazeteci Ahmet Abdullah yaptı. “Hatay Türkiye’nin yatak odasının balkonudur” diyerek, deprem sonrasında Atatürk’ün emaneti bu kentin yok olduğuna dikkat çekti.

**** Flash TV’de etkili programlara imza atan Fatih Ertürk, medyanın bugünkü durumunu anlatmak için çok çarpıcı bir örnek verdi: “Bu ülke işgal edilse ancak bir hafta sonra duyulur. Örneği de var. Berat Albayrak’ın istifası ancak üç gün sonra duyulabildi. Bu bakan istifasını sosyal medyadan bile yayınlayamadı.” ÖRGÜTÜ ÇOK, ÖRGÜTLÜLÜĞÜ AZ MESLEK! Gazetecilerin en büyük sorunu örgütsüzlüğü… Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç önemli bir saptama yaptı: “Örgütü çok, örgütlülüğü az bir mesleğin mensubuyuz.” Gerçekten de öyle değil mi? Anadolu bir dernekler mezarlığı halinde, çok gazeteci derneği var ama üye sayıları, aktif katılımı, örgütlülüğü yok denecek ölçüde… 50 bin gazeteci 50 bin parçaya bölünmüş durumda…

**** Anadolu buluşmasında Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Kıvanç El ile Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Gökhan Bulut da birer konuşma yaptı. Sansür ve oto sansüre değinen iki isim “Tık sayısı ile haber arasında kurulan ilişkiye” itiraz etti: “En büyük sansür tık sayısı ile değerlendirilen haberlerdir.”

**** Enbursa yazarı, Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği Koordinatörü Necati Kartal da Anadolu basınının uymakta zorlanacağı yeni internet yasasındaki zorlukları anlattı. Görüntülemeden, tık sayılarına, çalıştırmak zorunda oldukları gazetecilerden, yasal yükümlülüklere kadar Anadolu’da yayın yapan internet gazetelerinin sorunlarını kürsüden dile getirdi.

****** Burada yer veremediğim daha pek çok konuşma yapıldı. Anadolu basını, medyanın ustalarıyla birlikte iki gün geçirdi. Hem birbiriyle kaynaştı hem de sorunları ve çözüm önerilerini tartıştı. Özetle terzi kendi söküğünü dikmeye çalıştı.

Loading