Ana Sayfa Yüksel Baysal - Serbest Yazılar Mezardan savaşıp kazanan adam kim?

Mezardan savaşıp kazanan adam kim?

Nereden duydum bilemiyorum ama tarihin ön sıralarına oturmaktır gazetecilik…

Son bir haftada yaşadıklarım, tanıklıklarım tarihin taslağını yazan bir mesleğin mensubu olarak çok mutlu olduğumun altını çizmek isterim.

Siyasal iktidar İsrail-Hamas çatışmasını bahane ederek Cumhuriyet kutlamalarına yeterince özen göstermese de (TRT iptali Erdoğan’dan habersiz yapılamaz) başta CHP’li belediyeler (Özellikle Nilüfer Belediyesi) ile sivil toplum örgütleri 100. Yıl kutlamalarını hakkıyla yerine getirmeye çalışıyor.

****

Türkiye’nin en eğitimli kentlerinden biridir Artvin…

Kendileri Artvin’i ‘Göğe yakın topraklar’ olarak nitelese de ben onları aydınlığa tutkun toprakların insanları diye tanımlıyorum.

Toprağın kovduğu insanlarız’ aslında biz…

Yeterince ve verimli toprak olmayınca, göç edip bir başka şehirde yaşam mücadelesi verenleriz.

****

Artvinliler de öyle, zor bir coğrafyadan (Coğrafya burada gerçekten kader) kalkıp Bursa’ya geldiler.

Hem de 1877’den bu yana…

Dağları mesken tuttular, kendi yurtlarına benzeyen köylerde yaşadılar, çoğaldılar, önemli bir kısmı kente göç etti.

Ama kültürlerini bir kenara koymadılar.

Bursa ile uyumlu bir yaşam sürdürdüler.

****

Özellikle, son dönemlerde Bursa’da yok sayılmalarının da etkisiyle sanırım 100. Yıl kutlamalarını gövde gösterisine dönüştürdüler.

Bursa Artvin Vakfı öncülüğünde Nilüfer Altın Davet’teki geceye katıldım. Hem anlamlı bir kutlamaya tanıklık ettim hem de çok eğlendim.

BUFSAD ile yaptıkları fotoğraf yarışması ödüllerinin verilmesinin yanı sıra gecenin gelirinin öğrencilere burs olarak verilmesi takdir edilecek bir adımdı.

Başkan Doç. Dr. Adnan Demirci’nin yanı sıra yönetim kurulu üyeleri, hınca hınç dolu salonda düzeni sağlamak, gelen konukları rahat ettirmek için yoğun çaba gösterdiler.

****

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz geceye katılıp birer selamlama konuşması yaptılar. CHP Bursa Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir eski Belediye Başkanı Recep Altepe, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de katılanlar arasındaydı.

CUMHURİYETİN YETİŞTİRDİĞİ BİLİM İNSANI

Bir gece sonra da Bursa’nın özgün işinsanı örgütlenmesi BUMİAD’ın (Bursa Mimar ve Mühendis İşinsanları Derneği) davetlisiydik.

Derneğin Cumhuriyetin 100. Yılı nedeniyle verdiği ödüller sahiplerini buldu.

****

Eğitim ödülü Coşkunöz Eğitim Vakfı’na verilmişti. Oya Coşkunöz Aktaş ödülünü eski başkanlardan Şaban Bozdemir’den alırken, özellikle Hatay’da yapıp teslim ettikleri okuldan söz etti:

Hatay benim şahsi meselemdir diyen Atatürk’ü izleyerek deprem sonrasında onun sözünü esas alarak Hatay’ı şahsi meselemiz olarak düşündük, okullar yaptık, teslim ettik.”

****

Filenin sultanları adına ödülü Türkiye Voleybol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Yılmaz, kurucu başkanlardan Orhan Efe’nin elinden aldı. Ersin Yılmaz salonda bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e teşekkür ederken, Milli Takım’daki iki voleybolcunun Nilüfer Belediyespor’dan yetiştiğinin altını çizdi.

****

BUMİAD’ın son ödülü Cumhuriyet Türkiye’sinin yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından Celal Şengör’e gitti. Kurucu Başkan İlker Özarslan’ın elinden ödülü alan Şengör müthiş bir konuşma yaptı:

Osmanlı iyi okumuş asker sınıfı dışında bize hiçbir iyi şey bırakmadı. 622 yıl egemenlik kuran Osmanlı’dan dünya çapında bir tek bilim adamı çıkmadı. Katip Çelebi, çağının bilgileri yanında basit bir yazıcı olarak kalır. Sarı Lütfi vardı matematikçi, Fatih’in çok samimi olduğu bir bilim insanı.  Fatih öldükten sonra iktidara gelen İkinci Bayezıt, ki o tam bir yobazdı, meydanda dinsiz diye asıldı.

Cumhuriyet medeni bir insan olma projesidir. Ancak hür insan medeni insan olur. Onun için Atatürk hepimizi kulluktan kurtarmış, medeni birer insan olmamızı sağlamıştır.

Bizi özgürleştirmiştir.

İlber Ortaylı bir kez televizyonda söylemişti, adam mezardan savaşıyor ve kazanıyor. Memleketi hırtapozlara teslim etmeyeceğiz.”

Loading