Ana Sayfa Yüksel Baysal - Serbest Yazılar Hayri Türkyılmaz’a eleştiriler, yanıtlar!

Hayri Türkyılmaz’a eleştiriler, yanıtlar!

Cumhuriyetin önsözünün eski deyimle dibacesinin yazıldığı yerdir Mudanya…

11 Ekim 1922 sadece Mudanya için değil Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli bir tarihtir.

31 Ekim 1918’de Mondros’taki hezimetin rövanşının Mudanya Mütarekesi ile alındığı tarihtir 11 Ekim 1922…

Lozan’a giden yolu sonuna kadar açan, 29 Ekim Türkiye Cumhuriyeti’nin doğumunda kilit rolü oynayan en önemli anlaşmadır.

****

Bu çok önemli tarihsel olay Hayri Türkyılmaz’ın başkan olduğu 2014 yılına dek gölgede kaldı, adeta unutulmaya bırakıldı.

Ancak o tarihten beri Mudanya bu tarihi olayla barışık hale geldi.

 ‘Barışın Başkenti’ tanımlamasına yapan Mudanya Muhafızı Türkyılmaz, her yıl 11 Ekim tarihlerinde bir dizi etkinliklere imza attı.

Söyleşiler yapıldı, paneller düzenlendi, müzik dinletileri gerçekleştirildi.

****

Bu yıl da aynısı olacak.

Cumhuriyetle yaşıt Altan Öymen söyleşiye gelecek, Sufle, Zeynep CasaliniKardeş Türküler konserleriyle Mudanya halkı coşacak.

Bir de ödül var, daha henüz Tokyo’daki o muhteşem sonuç ortaya çıkmadan alınmıştı bu karar…

Filenin Sultanları, Atatürk’ün Kızları, kadın voleybol takımına Barış Yolu ödülü sunulacak.

****

Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ödül jürisinin önemli ismi, Tarih Vakfı kurucularından Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan ile birlikte basın toplantısıyla açıkladı etkinlikleri…

Başkan Hayri Türkyılmaz, Cumhuriyet’in 100. Yılı nedeniyle 20 Ekim’de Mudanya’dan başlayıp Çankaya’da bitecek ‘Cumhuriyet Yürüyüşü’den söz etti.

Sonra sözü Prof. Dr. Alkan bıraktı:

Cumhuriyetin getirdiği çok önemli değerler var. Sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Cumhuriyet çok kıymetli, fakat Cumhuriyeti yaşamaya ve yaşatmaya da yükümlüyüz. Cumhuriyeti yaşatmak ve yaşamak istiyorsak daha fazla demokrasi gerekiyor. Hepimizin payına düşen daha fazla demokrasi talep etmek. Bu aynı zamanda kadın, genç, emekçi hakkı demektir.”

Mehmet Alkan, bu yıl Şükran Ödülü’nü de Mütareke görüşmelerinin heyet başkanı İsmet İnönü’ye verdiklerini söyledi.

****

Toplantının soru yanıt kısmında ise Hayri Türkyılmaz’ın belediye başkan adaylığı gündeme geldi.

Türkyılmaz, “Önseçimden seçilmiş belediye başkanıyım. Önseçim olsun isterim. Önümüzdeki dönemin de belediye başkanıyım” dedi.

Başkan Hayri Türkyılmaz’a, “Size yönelik yoğun eleştiriler var. 10 yıldır başkan ama Taş Mektep dışında görünüyor bir projesi yok. Yıldıztepe beğenilmedi. Zaten kimse de oradaki işletmelere talip olmuyor. Mudanya’nın çehresini değiştirecek bir proje üretemedi diyorlar. Bu eleştirilere ne diyorsunuz?” diye sordum.

Yanıtı şöyle oldu:

Haksızlık ediyorlar. Türkiye’nin en büyük ana okulunu, Zübeyde Hanım Çocuk Akademisi’ni yaptık. Mütareke Meydanı düzenlemesini gerçekleştirdik. Kapalı Pazar yeri yaptık, Orhan Kemal Kütüphanesi’ni gördünüz mü? Köylere zeytin alım yerleri yaptık. 25 köye halı saha sözü vermiştik, sözümüzü tuttuk. Kitap Fuarı ile Mudanya’yı yazarlarla buluşturdukEkonomik kriz nedeniyle Yıldıztepe’ye talip olmadı ama ihaleyi yenileyeceğiz.”

Loading