Ana Sayfa Yüksel Baysal - Serbest Yazılar Ellerinden gelse okulları kapatacaklar!

Ellerinden gelse okulları kapatacaklar!

Bir eğitim-öğretim yılını daha geride bıraktık.

Yıl bitmeden başarısız Milli Eğitim Bakanı (Mahmut Özer) gitti, yerine daha radikal, eğitimi ortaçağ karanlığına doğru götürecek yeni bir bakan geldi.

Biri gitti, öteki geldi ama başarısızlık baki kaldı.

İmam hatipler üzerine kurulan bir eğitim düzeni AKP’yi tatmin etmemiş olacak ki, doğrudan parti militanı gibi davranacak cami imamlarını işin içine sokmayı amaçlayan planlarını devreye soktular.

Bir türlü teslim alamadıkları Eskişehir ve İzmir’i hedef tahtasına koydular; oradaki okullara öğretmenler yetmezmiş gibi ‘Değerler eğitimi’ için imam atadılar.

****

Oysa eğitimin devasa sorunlarının başında derslik sorunu geliyor.

Türkiye’deki sayılar yüzbinlerle ifade edilirken Bursa’da da en az 5 bin yeni derslik ihtiyacı olduğunu biliyoruz.

Deprem riski nedeniyle boşaltılan okullar nedeniyle öğrenciler adeta kavimler göçünü yaşıyor.

****

İşte onlardan biri de Bursa’nın en önemli semtlerinden Çekirge’deki 1. Murat İlköğretim Okulu…

4 ay önce boşaltıldı, öğrenciler başka okula gönderildi.

O günden bu yana ‘tık’ yok.

Konuyu yakından takip eden Çekirge Muhtarı Coşkun Altıntaş bizzat yaşadığı süreci şöyle anlattı:

Geçen hafta Milli Eğitim inşaat emlak şefi Suat Kavak ile görüştüm. ‘Benim bilgim yok’ deyip şube müdürü Mehmet Balkaya’ya yönlendirdi. Mehmet Balkaya yerinde yoktu, ertesi gün telefonla görüştüm. ‘Mülkiyeti vakıflara ait konuyu onlar biliyorlar’ dedi. Sonra Vakıflara gittim, Oğuzhan beyle görüştüm. ‘Milli Eğitim bize bir şey yollarsa biz de Anıtlar Kuruluna göndeririz’ dedi. Anıtlar Kurulu müdürüne gittim, müdür beyle görüştüm. Müdürün suratı iki karış asık ‘Buranın içinde tarihi eser hamam varsa biz okulu yaptırtmayız’ dedi. O müdür yardımcısı beyle görüştüm ‘Bize herhangi bir evrak gelmedi Milli Eğitimle görüşün’ dedi. Tekrar başa döndüm inşaat emlaktan Suat şefe gittim yerinde yoktu. Ben de başka yerlerden araştırdım 1960’lı yılların yönetmeliklerinde C 16 beton kullanıldığını bilgisini aldım. Milli Eğitim Bakanlığı 2017 yılında C 13 sınıfının altında beton kullanan yapıların yıkılması için talimat göndermiş. Bursa Milli Eğitim de bunları tespit edip yıkılması talimatını almak için Bakanlığa yazı göndermiş. 2017 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığının talimatını bekliyorlarmış. Okulumuz dört aydır kapalı 400 çocuk 1 km aşağıdaki okula gidip geliyor. Örneğin üç tane çocuğu olan aile 2 bin 500 TL gibi bir servis ücreti ödemek zorunda kalıyor. Bundan 3 yıl evvel 80 senelik postanemiz kapandı. 4 ay önce de 60 yıllık okulumuzu kapattılar. Merakla bekliyoruz, kapanma sırası nereye gelecek?”

ÇAĞDAŞ EĞİTİM’DE YÖNETİM DEĞİŞTİ

Türkiye’de çağdaş eğitim açısından örnek bir modeldir ÇEK…

 Bursa’da kurulu bulunan kısa adı ÇEK olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin genel kurulu dün gerçekleştirildi.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ile İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun katıldığı kongrede, Prof. Dr. Müfit Parlak görevini yeni başkan Nihan Alpay’a devretti.

****

Türk Eğitim Sen eski yöneticilerinden eğitimci milletvekili Selçuk Türkoğlu kongrede dikkat çekici bir konuşma yaptı:

Ben de bir eğitimciyim ve öğrenciliğimden sonraki hayatımın neredeyse tamamı, sendikal mücadele içinde hak arama çalışmaları, etkinlikleri, eylemleri ile geçti. Bu faaliyetlerimiz, her daim modern ve çağdaş eğitim talebinin yanı sıra, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması çağrısını kapsadı.

Bıkmadan usanmadan, her türlü mecrayı kullanarak her fırsatta bu talebimizi haykırdık, çünkü ülkemizin temel sorunu buydu.

Bugün de içinde bulunduğumuz eğitim sistemi, ne yazık ki, birey yetiştirme değil, seçmen yetiştirme üzerine kurulu.

Köy enstitülerinin kapatılmasıyla başlayan eğitimdeki erozyon, son 20 yıl içinde çok sayıda köy okullarının da kapatılmasıyla derinleştirildi.

Müfredat düzenlemelerinin Cumhuriyet değerlerinden uzaklaştırılarak yapılması, gizli ajandalı bir kurgunun hayata geçirilmesi amaçlıydı ve Türk eğitim sisteminde bilinçli bir yozlaştırmayı beraberinde getirdi.”

****

Konuşmaların ardından seçime geçildi.

ÇEK’in yeni yönetimi şu isimlerden oluştu:

Mahmut Demiröz, Doğan Yılmaz, Rüyam Küçüksüleymanoğulları, Avukat Eralp Atabek, Dr. Ertuğrul Aydın, İpek Yalçın, Kubilay Aydın, Rüçhan Uz, Süheyla Toppamuk, Türkan Kaya, Umut Ceyhan…

Loading