Ana Sayfa Yüksel Baysal - Serbest Yazılar Ve o hiçbir şey demedi

Ve o hiçbir şey demedi

SANAYİ TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK, BURSA'NIN YÜKSEK HIZLI TRENLE 2024 SONUNDA BULUŞACAĞINI SÖYLEDİ. BURSA'NIN AK PARTİ İKTİDARINDA 200 MİLYAR LİRA YATIRIM ALDIĞINI BELİRTEREK, "BUNLARI YETERLİ GÖRMÜYORUZ. ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE FARKLI BİR SİNERJİYİ MUTLAKA ORTAYA KOYACAĞIZ. HAKETTİĞİ YATIRIMLARLA BURSA'YI BULUŞTURMAK İÇİN EĞER BURSALI HEMŞEHRİLERİMİZ TAKDİR EDER, GÜVENLERİNİ TEKRAR GÖSTERİRSE BU ŞEKİLDE YOLUMUZA DEVAM ETMEK İSTİYORUZ" DEDİ. (ABDULLAH ÇİBİR/BURSA-İHA) Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bursa'nın yüksek hızlı trenle 2024 sonunda buluşacağını söyledi. Bursa'nın AK Parti iktidarında 200 milyar lira yatırım aldığını belirterek, "Bunları yeterli görmüyoruz. Önümüzdeki dönemde farklı bir sinerjiyi mutlaka ortaya koyacağız. Hakettiği yatırımlarla Bursa'yı buluşturmak için eğer Bursalı hemşehrilerimiz takdir eder, güvenlerini tekrar gösterirse bu şekilde yolumuza devam etmek istiyoruz" dedi.

Birkaç gün önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan arandık, Bakan Mustafa Varank’ın pazar günü Çelik Palas’taki kahvaltılı basın toplantısına davet edildik.

TOGG ile sevimli bir seçim kampanyası yürüten bakanın önemli açıklamaları olacağını, Bursa’ya ilişkin projelerini açıklayacağını sandık.

Gerçi daha önce ithal aday Bülent Arınç ve dönemin AK Parti yöneticileri, 2011 12 Haziran seçimleri öncesinde sözler vermiş, sonra hepsini unutulmuştu.

Arınç’ın o tarihteki basın toplantısını Sabah gazetesinin haberinden aktarıyorum:

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘Bursa’ya özel kentsel dönüşüm yasası çıkarıyoruz. Ankara ve Boğazlar örneğinde olduğu gibi yasa kapsamında Bursa’yı yeniden planlayacağız’ dedi.

Arınç, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Hedef 2023 Projesi’nin tanıtım toplantısında, Bursa’ya yapılacakları 9 ana başlıkta ele aldıklarını söyledi.

Kentleşmede ‘Bursa Özel Dönüşüm Kanunu’ çıkacağını ifade eden Arınç, 600 bin yapı stokunun bulunduğu kentte 250 bin konutun ya yıkılması ya da deprem güçlendirilmesinin yapılması gerektiğini anlattı.

Bülent Arınç, 600 bin konut stokunun yüzde 60’nın kaçak ya da ruhsata aykırı inşa edilmiş durumda olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

‘Bu durum, deprem kuşağındaki Bursa’da ciddi bir risk teşkil ediyor. Riskin yanı sıra yapı stokunun bu manzarası, marka kent olmak isteyen Bursa’nın ulaşım, eğitim, asayiş ve çevre gibi önemli sorunlarını içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Sorunu çözmek için Bursa’ya özel kentsel dönüşüm yasası çıkarıyoruz. Ankara ve Boğazlar örneğinde olduğu gibi yasa kapsamında Bursa’yı yeniden planlayacağız.”

****

O yasa çıktı mı?

Hayır elbette…

Öyle bir yasa teklifi TBMM’de gündeme gelmedi.

Bugünkü toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bakan Varank, yine kentsel dönüşümden söz ettiler, CHP’li belediyeleri eleştirdiler ama manzara ortada…

****

Bülent Arınç ve AK Partililerin bir diğer atmasyonu şuydu:

2023 vizyon projelerimiz kapsamında yap-işlet-devret modeliyle 203 kilometrelik Sivrihisar-Bursa Otoyolu Projesi inşa edilecek. Başkent ile Bursa arasındaki mesafe kısalacak. Bursa-Uludağ yolu yenileniyor. Toplam 23,1 kilometrelik Bursa-Uludağ yolunu genişleteceğiz. Bursa’yı ulusal yüksek hızlı tren ağına bağlayacak olan Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi artık bir hayal değil. İhalesinde son aşamaya gelinen hızlı tren projesinin temelini önümüzdeki günlerde hep birlikte atacağız. Bursa, yüksek hızlı tren hattıyla hem İstanbul’a hem de İzmir’e bağlanmış olacak. Bursa-Ankara hattıyla İzmir-Bursa-İstanbul hattı birbirine bağlanacak. Böylece bölgenin önemli 3 kenti otoyol projesinin ardından yüksek hızlı tren hattıyla da birbirine adapte olacak. Bu adaptasyon, Bursa ekonomisi için önemli kazanımlar getirecek. Bursa, yüksek hızlı tren yatırımıyla birlikte sadece Ankara, İzmir ve İstanbul’a değil, Eskişehir, Konya, Sivas ve Antalya ile de birbirine bağlanmış olacak.”

****

2011 yılında temeli atılan, 2016 yılında bitmesi planlanan hızlı trenin önce ‘hızlı’ bölümü ortadan kaldırıldı. Beceriksiz, basiretsiz yönetimlerin tavrı yüzünden bitirilemedi. Sivas’a bile hızlı tren ulaşırken Bursa avucunu yalamaya devam ediyor.

Basın toplantısında sorduğum soru üzerine Bakan Mustafa Varank, hızlı trenin 2024 yılında test sürüşleri yapılacağını açıkladı.

****

Bülent Arınç’ın projelerine daha fazla devam etmeyeyim, çünkü gerçekleşen neredeyse yok gibi…

Doğrusu Sanayi Bakanı Mustafa Varank daha gerçekçi konuştu, gökteki yıldızları vaat etmedi.

Sabah kahvaltısı için heyecanla gittiğimiz toplantıda ne bir projeden söz edildi ne de bir müjde verildi.

Gittiğimiz gibi elimiz boş geri döndük.

BAKAN VARANK BURSA’DAN EV TUTACAK

Toplantıda ilk soruyu sorarken, önce şunu söyledim:

Bursa ithal adaylardan bir fayda elde edemedi. Aşkımız mevsimlik olmasın, kalıcı olsun sayın bakanım.”

Trabzon kökenli Mustafa Varank da bakan olarak Bursa’ya çok kez gelip gittiğini, eşiyle konuştuğunu, ev tutma noktasında olduğunu söyledi.

Loading