Ana Sayfa Yüksel Baysal - Serbest Yazılar Yıldırım, Nilüfer olabilir mi

Yıldırım, Nilüfer olabilir mi

BURSALI GAZETECİLERLE BİR ARAYA GELEN YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI OKTAY YILMAZ, YENİ AÇILAN CUMALIKIZ ORMAN PARKI'NDAN KENTSEL DÖNÜŞÜME, SOSYAL ALANLARDAN KAÇAK YAPIYA KADAR BİRÇOK KONUYA AÇIKLIK GETİRDİ. (ABDULLAH ÇİBİR/BURSA-İHA) Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, son 4 yılda Yıldırım'daki yürüyüş yolları dahil yeşil alanların planlanandan 2,5 kat daha fazla arttığını söyledi. Yılmaz, "Yıldırım'a 660 bin metrekare yeşil alan sözü vermiştik. 4 yılda 2.5 kat daha fazlasını gerçekleştirdik" dedi.

Olamaz.

Çünkü son 50 yıl boyunca Bursa’nın misafir odası olan Yıldırım kaçak yapılaşmayla katledildi.

O güzelim mahalleler çarpık, çurpuk çirkin beton binalarla dolduruldu.

Seçilen belediye başkanları, DSP’li Ramazan Altunöz hariç seçmene şirin görünmek amacıyla bu kaçaklara göz yumdu.

****

Yıldırım’ın yeni nefes alma yeri Cumalıkızık Kent Ormanı’nın tanıtmak üzere basınla buluşan Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a şunu söyledim:

Sizi ilgiyle izliyorum, çok takdir ediyorum. Yıldırım’ın makus talihini değiştirmek için müthiş bir mücadele veriyorsunuz. Çok güzel anlattınız ilçenizi. Peki size soruyorum, Nilüfer’de oturan biri Yıldırım’a taşınmak ister mi?”

Yanıtı hayır oldu elbette…

Ama” dedi Başkan Yılmaz, “Bizim konut sorunumuz var. Onu çözersek, bu tarafa doğru taşınanlar olacaktır.”

****

Hiç sanmıyorum.

Başkan Oktay Yılmaz konuşmasının başında “Yıldırım’ın yüzölçümü Bursa’nın yüzde 1’i büyüklüğünde, oysa Bursa nüfusunun yüzde 20’si Yıldırım’da yaşıyor” demişti.

Merkezi yönetim radikal kararlar almadan iyi niyetli çabalara karşın Yıldırım’ın düzelmesi çok zor…

Nedir o radikal kararlar?

Yıldırım’a Gürsu ve Kestel’i katarak, bir büyük ilçe yapılacak, Oktay Yılmaz’a 10 yıl emanet edilecek, o da bugünkü gibi iyi niyetli şekilde çalışacak, belki bir gelişme sağlanabilir.

****

Kendisine sordum, söylemedi ama rakamlar ortada…

Bursa’da kişi başına en az yeşil alan miktarı düşen iki ilçeden biri Yıldırım… Öbürü de Gürsu…

Nilüfer’de kişi başına 10 metre kareye yakın alan düşerken Yıldırım’da bu oran 2’yi bile bulmuyor.

****

Evet, 1,5 milyon metre karelik yeşil alan hedefinin üzerine çıkıldı; doğru! Ama nereden nereye ulaşıldı, önce ona bakmak lazım.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Biz göreve geldiğimizde Yıldırım’da refüjler dahil yeşil alan miktarı 1,5 milyon metre kareydi” dedi.

Biraz daha somutlaştırayım mı?

Hani şu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bir bölümünü konuta açmaya çalıştığı Yunuseli Havaalanı 1,5 milyon metre kare…

Bu ilçedeki berbat duruma bakar mısınız?

Yıldırım’ı yönetenleri yeşil alan mahkemesinde çıkarıp yargılamak şart!

****

Evet, Cumalıkızık’taki 180 bin metre kare alanın 100 bin metre karesi yeşil alan olarak düzenlendi, halkın hizmetine sunuldu, teşekkür ediyoruz.

Evet, Mollaarap’ta 50 bin metre karelik koru oluşturulması olumlu bir gelişme oldu.

Evet, kentsel dönüşüm projelerinde başta Mevlana olmak üzere yeşil alanlar arttırıldı.

Bütün bunlar koca Yıldırım’ın dişinin kovuğuna yeter mi?

****

Bu yazının dipnotu: Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediyesi’nin aksine kaçak yapıyla kararlılıkla mücadele ediyor. Kendisi çok yakında bir çalışmanın müjdesini verecek. Kaçak yapıya malzeme verenlere yaptırım getirilmesi, kaçak yapının içindeki malzemelerin yedi emine teslim edilmesi gibi… Hazır konu açılmışken, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in önerisini de yasal hale getirmek lazım. Kaçak yapı yapanın arazisine el konulmalı, içindekiler Türkiye Cumhuriyeti hazinesine gelir olarak kaydedilmelidir.

Loading