Ana Sayfa Yüksel Baysal - Serbest Yazılar İşgal sırası deniz kıyılarına mı geldi?

İşgal sırası deniz kıyılarına mı geldi?

Marks’ın en sevdiğim sözlerinden biri şudur:

“Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser.”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın bazı kişilere ezberlettiği Bursa’nın yeterince sanayi alanı yok iddiasını desteklemek için “Bu şehrin yüzde 44’ü orman. Bu bizim hiç işimize yaramıyor” sözleri Marks’ın ne kadar haklı olduğunu ortaya koymuyor mu?

Burkay’ı bıraksan, yaşam kaynağımız, oksijen depomuz, yağmurun, suyun garantisi ormanlarımızı yakacak, yıkacak, sanayi arsası haline getirip satacak!

****

Vahşi kapitalistler, dünyanın stratejik sektör olarak kabul ettiği tarım alanlarının aleyhine genişleyen sanayi tesisleri üretimden çok toprak rantı üzerinden kar elde etmek istiyorlar.

Dolayısıyla her gün yeni alanlara doğru hamle yapmaya çalışıyorlar.

****

Karadan gerçekleştirdikleri işgal yetmediği gibi şimdi de denizden bu şehri kuşatma altına almaya çalışıyorlar.

Bursa’nın denize açılan en önemli kapılarından biri olan Gemlik Kurşunlu’da mantar gibi çoğalmaya başlayan midye çiftlikleri tam da bu kuşatmaya karşılık geliyor.

Kurşunlu Muhtarı Hüseyin Ormancılar, kurulan iki çiftliğin ardından tam merkezde, insanların deniz gördüğü, denize girdiği yerde üçüncü bir çiftlik için çalışmalara başlanmasına vatandaşın tepki gösterdiğini söyledi.

Kurşunlu sakinleri bir yandan imza toplarken öte yandan başta Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere yetkililerin kapısını çalıp, durumu anlatmaya çalışıyor.

Ancak tekneler harıl harıl çalışıyor.

Çanakkale savaşında olduğu gibi sanki düşmanın yaklaşmaması için mayın döşüyorlar.

****

Konuyla ilgili Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’la da konuştum.

Kurulan midye çitlikleri için kendilerine bilgi verilmediğini belirten Başkan Sertaslan, “Gemlik sahillerinde ne kadar midye çiftliği kurulacağını bilmiyoruz. Bu iş nereye kadar gidecek? Yayılma devam edecek mi? Sahillerimizde zaten kısıtlı bir yüzme alanı var. Daha fazla çiftlik kurulmaması lazım” dedi.

****

Kurşunlu sakinleri yeni çiftliklerin kurulmaması için hukuksal yollara başvurmaya hazırlanıyorlar.

Biz de onların bu haklı talebini takip edeceğiz.

****

Bu yazının dipnotu: Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi’nin başvurusu üzerine Tarım Bakanlığı adına Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz’ın yazılı yanıtında şunlar belirtiliyor: “Bakanlığımızca yapılan bilimsel, çevresel ve sosyo-ekonomik çalışmalar neticesinde, diğer faaliyetler de göz önüne alınarak denizlerimizde sınırlı sayıda yetiştiricilik alanları belirlenmektedir. Bu alanlar belirlenirken midye yetiştiriciliğinin Marmara Denizi’nde son dönemde görülen musilajın olumsuz etkisinin giderilmesine yardımcı olacağının bilim insanlarınca da kabul edilmiş olması ve Marmara Denizi Eylem Planında yer alması göz önünde bulundurulmaktadır. Diğer taraftan Marmara Denizinde yeni midye yetiştiricilik başvurularına da şu an için izin verilmemektedir.”

Loading