Ana Sayfa Yüksel Baysal - Serbest Yazılar Ekrem İmamoğlu ne yaptı ki?

Ekrem İmamoğlu ne yaptı ki?

Bilmiyorum, Habertürk’te Fatih Altaylı’nın programında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu izlediniz mi?

Çok önemli şeyler söyledi.

AKP’nin 15 yıllık icraat dönemindeki rant ve yağmanın toplam miktarını açıkladı: 86 milyar dolar…

Orman arazilerinin imara açılması, askeri alanların şehir dışına kaydırılma projesi çerçevesinde yağmalanması ve de inşaat büyümeleri sonucunda saptadıkları rakama bakar mısınız?

Neden İstanbul’a Ekrem İmamoğlu’na bu kadar öfke duyduklarını anladınız mı?

****

Çok önemli bir başka şey daha söyledi.

Ekrem İmamoğlu Fethiye’de 16 odalı bir otelde tatil yaparken, AKP’nin organize saldırısı (Ne yazık ki CHP içinde çanak tutanlar da oldu) sırasında Grup Başkanvekili Bülent Turan sosyal medyadan ‘Havaalanına 72 kilometre uzaktasın, neden uçağa binip gitmiyorsun’ diye tweet atmış…

O sırada Ekrem İmamoğlu otel sahibine havaalanı ile otel arasının kaç kilometre olduğunu sormuş, 72 kilometre yanıtını alınca, bir kez daha adım adım takip edildiğini anlamış!

Bu çok büyük ayıp diyeyim şimdilik…

546541 359566119

****

İmamoğlu 3 yılda 25 gün izin yaptığını, geçmiş belediye başkanlarının izinlerinin kendisinin üç katı olduğunu söyledi.

İşini doğru yapıyorsa, 2009’da Ayamama deresinde olduğu gibi 31 insan ölmüyorsa, hatta hiçbir insan yaşamını kaybetmiyorsa, sadece 16 saat süren, İstanbul’un bir semti değil bir sokağını ilgilendiren yağışla ilgili niye geri dönsün!

****

Ekrem İmamoğlu’nun sorulara yanıt verirken anlattığı hizmetleri madde madde sıralamak anlamak açısından kolay olacak.

1-AKP döneminde finansal kaynak sorunu nedeniyle durdurulan 10 metro hattı inşaatı kaynak bulunarak tekrar başlatıldı. 6 milyar dolarlık Hızray projesi ise İstanbul’u bir ucundan öbür ucuna bağlayacak çılgın proje…

2 – İstanbul Otogar’ı İBB yönetimine geçti. Bursa’dan giden Fahrettin Beşli’nin dirayetli yönetimi sayesinde otogarın tuvaletleri ve atıl durumda olan, girilmeye korkulan alt katları yenilendi. 15 dakikası ücretsiz olan otopark ücreti 1 saate kadar ücretsiz olarak değiştirildi.

3 – Daha önce sadece dini bayramlarda yüzde 50 indirimli olan toplu ulaşım artık hem milli hem de dini bayramlarda ücretsiz hale getirildi.

4-Liseden mezun olup üniversite sınavına girmiş ancak kazanamamış öğrenciler bir yıl daha indirimli öğrenci akbilini kullanabilir hakkı verildi.

5 – İBB’nin yetim, öksüz, engelli ve şehit çocuklarına tek seferde verdiği 250 TL’lik nakit yardımı 300 TL’ye yükseltildi. 95 bin öğrenci aktif olarak bu haktan yararlanabiliyor.

6-Metro ve Şehir hatları vapurları artık hafta sonları 24 saat hizmet vermeye başladı.

7- Öğretmenler için uygulanan indirimli ulaşım hakkı artık ‘ücretli (sözleşmeli) öğretmenler’ için de geçerli oldu.

8-“Yuvam İstanbul” kapsamında 150 kreş sözünün 32’si tamamlandı ve hizmete sunuldu. Daha önce hiç yoktu, sıfır yani… Şu anda 10 bin çocuk yararlanıyor.

9- İstanbul’da suyu akmayan 78 tane tarihi çeşme tespit edildi. 23 tanesine içilebilir su bağlantısı yapıldı. Topkapı sarayının girişinde bulunan yaklaşık 30 yıldır suyu akmayan tarihi 3. Ahmet çeşmesi tekrardan kullanıma açıldı.

10- İstanbul’da 200 bin 3-6 yaş arası dezavantajlı ailelerin çocuklarına ayda 8 litre ücretsiz süt dağıtımı yapılıyor. Sütler Tarım Bakanlığı tarafından Güvenilir Gıda Ödülü verilen Tire Süt Kooperatifi tarafından üretiliyor.

11- – Bu yıl, İstanbul Büyükşehir, 75 bin üniversite öğrencine 4 bin 500 lira burs verecek.

12-İstanbul’da üretimine devam eden çiftçilere ücretsiz fide, gübre, tarım ilacı, damla sulama tesisi İBB tarafından dağıtıldı ve ürün alım garantisi verildi.

13- İstihdam Ofisleri kuruldu. Artık personel ihtiyacı olan işverenler, iş ihtiyacı olan personeller istihdam ofislerine başvurarak personel ve iş ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. İşveren ve çalışan arasında istihdam köprüsü kuruluyor.

14- İstanbullunun nefes alacağı ve keyifli vakit geçirebileceği Kemerburgaz Kent Ormanı ve Hacıosman Korusu açıldı.

15-Evlerde kullanılan suyun 1000 litresi ‘İnsani su kullanım hakkı’ olarak ücretsiz verilmeye başlandı.

16 –Üsküdar sahilde yıllardır kronikleşen yağmur sonrası taşkına yol açan altyapı sorunu çözüldü. Daha önceki yağmurlarda olduğu gibi denizle sahil birleşmedi.

17 – Adalar’daki faytonlar kaldırıldı. İBB at sahiplerinden atları satın alarak Adalar üzerinde kurduğu tesiste düzenli olarak bakımını ve sağlık kontrollerini yapıyor.

18 – Tuzla’da yeni su arıtma tesisi hizmete açıldı. 650 bin metreküplük tesis Türkiye’nin en büyük su artıma tesisi. Arıtılan ve zenginleştirilen sular tekrardan kullanılıyor.

19 – Tuzla TEM kuzey yönü otoyolunda yıllardır süren kronikleşmiş trafik sorunu çözüldü. Yaklaşık 7 ay süren yan yol ve kavşak çalışması bitirildi. Artık sürücüler Orhanlı’dan Şekerpınar’a yan yol ile direkt geçiş sağlayıp trafik çilesi çekmiyor.

20 –İSKİ 2019 yılından 2022 yılına kadar sel baskınları için 10.5 milyar TL yatırım yaptı ve 85 noktada sel baskını sorununu çözüldü.

21 – İBB, dayanışma sağlamak amacıyla ‘Askıda Fatura’ ile 380 bin fatura ödendi. ‘Aile Destek Paketi’, ‘Anne-Bebek Paketi’ kampanyalarını hizmete sundu. AKP iktidarı salgın döneminde bile İstanbul Büyükşehir’in yardım paralarına el koydu.

22 – 0-4 yaş aralığındaki 380 bin anneye bedava kart verildi.

23 – İBB, Kurban bayramlarında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere İstanbul Vakfı üzerinden bağış toplayarak ihtiyaç sahibi ailelere destek sundu.

24 – Beşiktaş Meydanı’ndaki altyapı çalışmaları tamamlandı. Deniz atık suyundan, meydan ve sokaklar da yağmur suyu baskınlarından kurtarıldı. Yıllardır yoğun yağışlarda sel baskınlarına mağdur kalan Eminönü alt geçit esnafının baskın sorunu çözüldü.

25 – İBB, İstanbul’daki binaların dayanıklılığını ölçmeye başladı.

26-İBB tarafından, Kadıköy üretici pazarı açıldı.

27-İBB, Kurbağlıdere’yi, ıslah etti, mavi akmaya başladı.

28- Mimar Sinan’ın ustalık eseri, dünya su mimarisinin en özel yapılarından olan Mağlova Kemeri yenilendi.

29-İBB’nin düzenleyerek kullanıma açtığı Kemerburgaz Kent Ormanı’nda çok güzel bir yürüyüş parkuru ile bu tarihi su kemeri artık gezilebilir durumda.

30 – İmamoğlu’nun vaatleri arasında bulunan deprem parklarının ilk ikisi Ataşehir ve Topkapı’da açıldı.

31 – İBB, İstanbul Havalimanı’na ücretsiz yol yaptı.

32-İBB, tüm engelli bireylerin akülü ve tekerlekli araçlarını ücretsiz bir şekilde tamir etmeye başladı.

33- İBB, M9 metrosunun 2 durağını açtı, (Bahariye ve Masko durakları) M7 metrosunu, Eminönü Tramvayını hizmete sundu.

34 – Silivri Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi’nin ilk etabı açıldı. 6 ilçenin nüfusuna eş değer enerjiyi karşılayacak olan tesis, tamamı bitince dünyanın çöp gazından elektrik üreten en büyük tesisi olarak faaliyete geçecek ve 465 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak.

35 – İBB, Çatalca, Silivri ve Şile’deki taksici esnafının 10 yıldır çözülemeyen sorununu çözdü. 212 adet bordo taksi sarı taksiye dönüştürüldü. Bu karar ile Çatalca, Silivri ve Şile’deki taksiler de tüm İstanbul genelinde yolcu alabilmeye başladı.

36 – Daha önce tuvalet kokusu, havasızlık, güvensizlik sebebiyle atıl durumda bulunan ve yıllardır ihmal edilen Eminönü Galata Köprüsü Alt Geçidi, İBB ve Unilever’in ‘Temizken Güzel’ projesi kapsamında yenilendi

37-Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi hizmete açıldı.16 dönüm alana kurulan yerde 144 köpek, 201 kedi barınma alanı, 11 adet kedi sahiplendirme evi tedavi üniteleri ve Veteriner Komuta Merkezi bulunuyor.

38-İstanbul’da yeni bir Halk Ekmek açıldı. Günlük ekmek kapasitesi 900 binden 1,5 milyona çıkarıldı.

39-Ekmek hala 2 lira… Türkiye’nin en ucuz ekmeklerinden biri…Bursa’da bile 4 lira…

40-İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni kütüphaneler açmaya başladı. Şehrin çeşitle yerlerinde açılan kütüphane sayısı 50’yi bulacak.

41- Yerebatan Sarnıcı restore edildi, sırada çürümeye bırakılan Anadoluhisarı var.

****

Bütün baskılara, engellemelere, yetkilerinin elinden alınmasına karşın bu kadar iş yapana 41 kere maşallah ve de Ekrem İmamoğlu ne yapmadı ki demek lazım, değil mi?

Loading